Det här är Paskaia
Långsiktig CO2-kompensation med hållbar effekt
Hållbarhetsarbetet
Kontakt


Historien om Paskaia
Namnet Paskaia kommer från vårt första projekt i Mosquitia, Honduras och betyder bygga för framtiden på det lokala språket miskitu.
Mosquitia ligger vid karibiska havet och är Honduras sista stora urskogsområde. Det befolkas av urfolket Miskito som traditionellt lever i samklang med naturen. En stor del av skogen i området har försvunnit genom århundraden av avverkning av värdefullt virke, mest känt är hondurasmahogny, men det finns flera tusen olika trädarter i dessa skogar.
Nu har lokalbefolkningen fått tillbaka äganderätten till marken, men de saknar medel för att återbeskoga. Traditionellt har man levt på skogen, småskaligt jordbruk men även på fisk från de många floder och laguner som finns i området och på senare tid även på kommersiellt hummerfiske i havet utanför. Arbetslösheten är stor i hela Honduras och speciellt i Mosquitia där det saknas både resurser och investeringsvilja.
Urfolkets organisation Masta vill nu återskapa skogen på sina marker. I det arbetet tog de kontakt med det svenska företaget Skogsvision AB som under lång tid har arbetat med återbeskogning i andra delar av Honduras. Magnus Bergström har lett Skogsvisions arbete i Honduras och förstod att det här var en utmaning som han var tvungen att anta. Därför har företaget Paskaia AB nu startats av en handplockad grupp personer med förankring i både forskning och näringsliv. Paskaia ska kombinera ett modernt långsiktigt klimatarbete med att hållbart stötta Honduras urfolk.
CO2 en resurs att ta tillvara
När marken återbeskogas kommer träden att binda stora mängder kol både i marken och i trädens egen biomassa. Cirka 20 år efter plantering kan vissa träd börja avverkas och virket kommer då att användas i båtar, möbler, hus och liknande, och på så sätt kommer kolet att vara bundet under mycket lång tid framåt. I luckan efter det avverkade trädet kan ett nytt träd växa och ta över och fortsätta arbetet med att ta upp kol från luften. På så sätt förvandlas kol som i atmosfären är skadligt till att bilda långsiktigt hållbart virke.

på plats i honduras


Ny skog skapar långsiktiga effekter
I Honduras sista stora urskogsområde har en stor del av skogen försvunnit genom århundradens avverkning. Nu har urfolket fått tillbaka äganderätten till marken men arbetslösheten är mycket stor och det saknas helt medel för att skapa ny skog. Det svenska nystartade bolaget Paskaia ger nu lokalbefolkningen chansen att bygga upp ett modernt och hållbart skogsbruk. När träden växer binds stora mängder kol, både i marken och i trädens egen biomassa.
20 år efter plantering kan träd börja avverkas och genom att virket då används i båtar, möbler och hus så binds kolet under mycket lång tid framåt. I luckan efter det avverkade trädet planteras ett nytt som tar över och fortsätta arbetet med att ta upp kol från luften.
Paskaia betyder bygga för framtiden på det lokala språket.

Brandbekämpning
Ett av de verkligt stora hoten mot skogen är de bränder som okontrollerat härjar i området varje år. Innan något arbete med återbeskogning kan starta måste man få kontroll på bränderna vilket är ett arbete som görs i nära samarbete med byarna i området. Utöver att ha verktyg för att släcka bränder handlar det om att motivera människor att inte starta bränder, avsiktligt, eller oavsiktligt. Kan bränderna undvikas minskar den årliga frigörelsen av CO2, och återbeskogas områdena så kommer dessutom stora mängder kol att bindas redan efter några få år.
Bra för klimatet och bra för den lokala ekonomin
Paskaias plan är hjälpa markägaren med återbeskogning och där efter med kostnaderna för skötsel av ungskogen under de första tio åren. Efter det kommer inkomsterna från gallringarna att bekosta vidare arbete och markägaren kan stå på egna ben. Även efter de första tio åren kommer Paskaia att finnas i området och stötta med rådgivning och utrustning. Dessutom finns den honduranska delen av Skogsvision, Vision Forestal, i Honduras med egen personal och egna skogar.
Paskaia arbetar med ledande forskare inom klimat- och miljöområdet som kan verifiera den mängd kol som skogen kan binda och även de andra klimat- och miljötjänster som projektet genererar. En viktig del i Paskaias arbete är att erbjuda löpande återkoppling och full transparens kring allt som görs i Honduras.
I Mosquitia finns det mycket stora avskogade områden som Paskaia i samarbete med de lokala aktörerna kommer att jobba med framåt. Större delen av marken som Paskaia arbetar med kommer att bli hållbart skogsbruk, men vissa ytor kommer också att lämnas till fri utveckling.
Planen är att återinvestera eventuellt överskott från verksamheten. Det kommer att behövas investeringar i mark och utökad skogsplanteringen, men det finns också en viktig social komponent här. I samarbetet med urfolkets organisation Masta finns det en plan för hur en del av överskottet från avverkning kommer att användas till lokala sociala projekt.



Maber Leiva med plantor som ska ner i marken. Om 20 år har de vuxit till stora träd redo för avverkning.
Paskaia i 9 konkreta punkter
1. Långsiktigt hållbart på riktigt – kol binds under mycket lång tid när träden används till möbler, båtar, hus och liknande.
2. Hållbart stöd till lokalbefolkningen – urfolket Miskito äger marken, arbetar med skogen och får betalt hela vägen till avverkning.
3. Intäkter och kunskap ger lokalbefolkningen verktygen för att sedan fortsätta på egen hand.
4. Full transparens till alla kunder i Sverige – genom regelbundna rapporter, besök och moderna verktyg.
5. Paskaia ägs och drivs från Sverige, erfaren personal är på plats i Honduras och jobbar tillsammans med lokal kompetens.
6. Lång tidshorisont i alla delar – träden ska stå kvar i decennier och när de avverkats kommer de att ersättas med nya.
7. Stöd till krisdrabbad region – Honduras och speciellt Mosquitia har extrem arbetslöshet. Corona och flera orkaner har gjort det lokal läget än svårare.
8. Akademisk trovärdighet – forskare bland grundarna och i styrelsen ger garantier. Vetenskaplig och social kompetens.
9. Certifierad av oberoende Plan Vivo, se https://www.planvivo.org/pipeline
Vi på Paskaia

Lars Dahmén, ordförande

Magnus Bergström, VD

Fredrik Ekman, ledamot

Loly Madrigales, ledamot

Robert Falck, ledamot

Oscar Ekman, ledamot

Neil Powell, ledamot

Stina Powell, ledamot
Kontakt
Magnus Bergström, VD
… är svensk skogsmästare med omfattande erfarenhet av att arbeta med skogsprojekt över hela världen, bland annat i Mocambique, Senegal, Namibia och Etiopien. I sina olika uppdrag har Magnus bland annat jobbat för SIDA, FOA, Afrikagrupperna, Världsbanken och SLU.
Sedan flera år tillbaka är Magnus verksam i Honduras, bland annat som -VD i Visión Forestal och Ecoforest. Magnus Bergström är också delägare och VD i Skogsvision AB utvecklar hållbar virkesproduktion i syd, med början i Honduras.
Utbildning
- Västerby skogsbruksskola och skogsmästarskolan Skinnskatteberg.
- Diverse kurser inom landsbygdsutveckling, tropisk markanvändning och forskningsmetodik Sveriges Lantbruksuniversitet Uppsala.
- Miljöanalys, Genusvetenskap och språk (franska och spanska) Linköpings Universitet.
- Utbildningar i utvecklingsarbete på Sandö U-center Härnösand.
Yrkeserfarenhet
- Skogsarbetare Skogssällskapet.
- Ansvarig för lagfrågor och skogsföryngring Skogsvårdsstyrelsen Östergötland.
- Chef för uppbyggnaden av ett center för utomhuspedagogik Mjölby kommun.
- Arbete med miljö, skog och landsbygdsutveckling för SIDA, FAO, Världsbanken, SLU, Silvi Nova, Hushållningssällskapet, Institutet för Jordbruks & Miljöteknik, Forum Syd, Afrikagrupperna och Skogsvision AB i följande länder: Mocambique, Senegal, Namibia, Etiopien, Honduras, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen.
- Idag pågår arbetet som VD i Skogsvision, återbeskogning i Honduras.
Lars Dahmén, styrelseordförande
…har jobbat i mer än 30 år i ledande befattningar, de senaste 15 åren som VD och styrelseordförande, bland annat på Sydsvenska Dagbladet, IDG och Bonnier Magazines. I sina olika uppdrag har Lars varit med om att utveckla en rad olika tjänster och produkter, framför allt inom media och närliggande branscher.
Utbildning
- Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik Linköpings universitet
- MSc Aston University UK
Yrkeserfarenhet
- VD IDG AB, chefredaktör Computer Sweden
- VD och chefredaktör Sydsvenska Dagbladet, VD Helsingborgs Dagblad
- VD Bonnier Tidskrifter, affärsområdesansvarig Bonnier Magazines.
- Grundare och partner på HiGear Transformation.
- Styrelseordförande Bonnier Corporation (USA), Bonnier Publication (Köpenhamn), annonsbolaget Hela Skåne, distributionsbolaget Tidningsbärarna m fl.
- Styrelseledamot TT, Mediafy, Tidsam, Mentor Online, tryckeriet Bold Malmö m fl.
Oscar Ekman
…har lång erfarenhet av jord- och skogsbranschen. Han har arbetat i Sverige och internationellt. Han har gedigen erfarenhet av ideellt arbete i olika organisationer. Han är delägare i Ekman & Co och Skogsvision (återbeskogning i Honduras).
Utbildning
- Civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1975, Arméns tolkskola (TolkS) 1975-76.
Yrkeserfarenhet
- Produktchef Procter & Gamble Venezuela, VD-assistent Swedish Match.
- Egenföretagare inom skog, jord och fastigheter.
- Styrelseledamot Ekman & Co och de Ekmanska stiftelserna.
- Tidigare Styrelseledamot Carnegie och Sigtunastiftelsen och styrelseordförande i Linköpings tennisklubb.
Fredrik Ekman
…är civ ek och har varit verksam I Ryssland hela sitt yrkesliv. Efter något år på Tetra Pak som trainee ledde han 1991-98 Oriflames expansion i det forna Sovjet till miljardomsättning och var då bosatt i Moskva. 2001 grundade Fredrik Mint Capital, ett riskkapitalbolag som investerat ca 1 miljard SEK i medelstora ryska tillväxtbolag. Mint har idag 6 aktiva innehav. Sedan 2018 är Fredriks huvuduppdrag Östkontoret, en intresseorganisation för svenska storföretag verksamma i Ryssland, som Fredrik tog initiativet till och idag leder på halvtid.
Utöver ryska talar Fredrik flytande spanska efter att I sin ungdom tillbringat 2 år i spansktalande länder. Han har varit engagerad i skogsodling i Honduras i 15 år.
Robert Falck
…har en bred erfarenhet av ledande uppdrag i svenska företag och organisationer. Han har bland annat varit kommundirektör i Sundbyberg och generalsekreterare för Svensk Ishockey. Driver också sporthandel i norra Stockholm inom Sportringen och sitter i styrelsen för energikoncernen Norrenergi.
Idag är Robert VD för Målerifakta och styrelseordförande för AIK Fotboll.
Utbildning
- Västerby skogsbruksskola, Lärarhögskolan Dalarna samt utbildningar i juridik och ekonomi vid Göteborgs universitet och Handelshögskolan Stockholm.
Yrkeserfarenhet
- Försäkringskassachef Östergötland, stadsdelsdirektör Göteborgs stad, kommundirektör Sundbybergs stad, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet, VD KFS AB, VD SRV återvinning samt VD Målerifakta AB.
- Styrelseordförande Jakobsberg sport AB och AIK fotboll AB, Styrelseledamot Norrenergi AB.
Hilda Loly Madrigales
…är född och uppvuxen i Honduras, på ön Roatan i Karibien. Hon har alltid varit intresserad av natur och miljö och framförallt den marina miljön, ett naturligt intresse då Roatan är omgivet av korallrev.
Efter att parallellt ha studerat två gymnasieprogram, naturvetenskap och data, utbildade hon sig till dykinstruktör.
2013 flyttade Hilda till Sverige och har sedan 2015 deltagit i Skogsvisions skogsprojekt i Honduras. De senaste tre åren har Hilda även hjälpt Silverspoon, ett annat honduranskt företag med att bärga sjunktimmer i Mosquitia. Hilda ansvarar också för driften av ett mindre hotell på Roatan som hon även är delägare i.
Neil Powell
…is a professor in sustainable development. He has worked for over 30 years in the sustainable development arena as a researcher, development practitioner, facilitator and consultant in Australia, Sub-Saharan Africa, the Mekong Region and numerous European countries.
During the past decade his work has focussed on developing approaches to generate eco-system services in agricultural and forestry settings.
Utbildning
- Ph.D. 1999, Department of Rural Development Studies, Swedish Agricultural University (SLU): “Co-Management in Non-Equilibrium Systems: Cases from Namibian Rangelands”.
- M.Sc. (nat. res) 1995, Norwegian University of Agricultural Sciences.
- B.A. (Geog.), 1986 University of New England
Yrkeserfarenhet
Sweden
- Professor Swedish International Centre for Education for Sustainable Development, Uppsala University (ongoing)
- Senior Research Fellow, Stockholm Environment Institute
- Senior Programme Officer, Department for Natural Resources and Environment, Water Division, Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), Stockholm.
International
- Professor (ongoing appointment) in Sustainable Development, Sustainability Research Centre, University of the Sunshine Coast, Australia
- Project Officer, The Namibian Nature Foundation (NNF), The Nyae Nyae, Namibia
- International Projects funded by: Sida, The European Union, Asia Pacific Network, Compagnia di San Paolo, VolkswagenStiftung, European Environmental Agency, Resources Institute, Biodiversity Support Fund, the Council for the Baltic Sea States, Zennström Philanthropies and Vinnova.
Stina Powell
…är forskare (PhD) i miljökommunikation på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och arbetar även på Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet.
I sin forskning fokuserar Stina på frågor som rör hållbarhet, jämställdhet och vem och vilka perspektiv som bidrar till förändring av samhället. I hennes forskning ingår också skogen och deras jämställdhetsarbete. Hon undervisar på masterprogrammet i miljökommunikation vid SLU, bloggar för Vetenskapsrådets tidning Curie och är ordförande för den vetenskapliga tidskriften TGV.
Utbildning
- Filosofie doktor, SLU
- Magister Antropologi och utvecklingsstadier, Uppsala universitet
Yrkeserfarenhet
- Samordnare, Uppsala universitet, Kollegiet för utvecklingsstadier (2000-2006)
- Utredare, Sveriges lantbruksuniversitet (2006-2011)
- Doktorand SLU och Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet 2012-2016)
- Forskare SLU (2016-pågående)
- Avdelningschef (2016-2019)
- Adjunct Associate Professor, University of the Sunshine Coast, Faculty of Arts, Business and Law, Sustainability Research Centre (2018-2021)